Wednesday, February 17, 2010

Bersama Mengharungi Denai Itu


Teringat semasa di bangku sekolah,saya, kakak dan adik-adik selalu ke ladang getah bersama ayah dan mak. Sekurang-kurangnya kami dapat menolong mereka 'menyepat pok' dan mengutip susu getah. Selain itu, kami sering menolong mak dan ayah menebas sehingga pecah-pecah tapak tangan. Sering diserang 'peringat' sejenis serangga berbisa yang menyerang secara berkumpulan.
Saya tiada kemahiran menoreh walaupun beberapa kali mencuba dan ditegur oleh mak kerana 'melukakan' getah kerana takut nanti dimarah oleh Tok Mandur. Jadi selain kerja-kerja di atas, saya menolong mak 'menginci' getah(celup jari telunjuk dalam cat hitam dan titik di kulit batang getah yang telah ditoreh). Apabila penat, kami sama-sama meneguk teh o sejuk dan nasi dingin. Alangkah naifnya tetapi yang tidak tahan dan terpaksa bersabar serangan sang nyamuk yang bertali arus dan memekakkan telinga.
Pada masa itu, harga getah tidak se gah sekarang dan prosesnya pula rumit ~ sepat pok,toreh dan tunggu sejam dua sehingga getah betul-betul malas jatuh dalam mangkuk barulah di kutip susunya. Kemudian, di bawa ke 'Bangsal Mesin' dicampur dengan bancuhan cuka untuk dibeku, ditekan-tekan dengan menggunakan tangan supaya menjadi pepeh dan dimasukkan ke dalam mesin rata.
Seterusnya, dimasukkan ke dalam mesin bunga dan kemudian dijemur macam jemur pakaian. Selepas itu, bolehlah dijual. Sekarang, terus dibeku dalam mangkuk dan dijual.
Pada satu ketika, saya bersama ayah ke ladang getah.Ayah terus menoreh dan aku menyepat pok. Tiba-tiba ayah datang dan arahkan saya supaya cepat-cepat memanjat pokok getah. Pada waktu itu,kalau tidak salah saya baru darjah 6. Selepas itu baru saya tahu, rupa-rupa ada sekumpulan anjing liar berada berhampiran kami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...