Monday, March 1, 2010

Achik

Achik, panggilan keluarga untuk anak perempuan saya yang ketiga. Hari ini, 2 Mac 2010ulangtahun kelahirannya yang ke-6.Perwatakannya di rumah seperti kanak-kanak yang lain riang dan mesra dengan adik beradiknya yang lain. Mungkin yang berbeza, perwatakannya semasa di luar rumah dan di sekolah amat pendiam dan hanya tersenyum apabila ditegur.
Pada awal persekolahannya, memang ramai guru yang merungut kerana dia tidak mahu bercakap tetapi sekarang "sudah okey' beritahu gurunya.
Petang kelmarin semasa di rumah,saya lihat dia asyik duduk di sisi basikalnya tidak berganjak. Selepas setengah jam, Abang Ngah masuk dan bertanya, "ngapa Achik nangis dekat basikal tu?"
Selang 10 minit kemudian, terdengar Alang (anak ke-5)terjatuh dan menangis. Cepat-cepat saya berlari dan mengangkatnya. Sambil mencapai botol susu yang bergolek di bawah perut kereta sempat saya menjeling ke arah Achik yang masih di sisi basikalnya.
"Ngapa Chik?" mukanya merah dan matanya berair.
"Ermmm...mmm... keluhnya..." sambil menunjuk ke arah kaki seluarnya yang melekat di antara rantai dan soket besar basikalnya.
"Laaa...ngapa tak panggil abah...?" Tanya saya .
"Kalau abah tak keluar kerana alang jatuh tadi macam mana? Sampai malam Achik duduk di sini...tu la orang suruh cakap..." leter saya.
"Chik dah suruh Ateh ngan Alang..."
"Ateh dah bagi tau...abah tak dengar..." komen anak ke-4 saya. Mungkin saya khusyuk tengok televisyen.
"OOO...patutpun Alang cakap war...Asyyik ...mmm...wat...ital..." Sambung isteriku.

3 comments:

Bonda said...

"SeLAMAT HARI LAHIR"achik...cepatnya masa berlalu dah besar2 ya.achik tetap x berubah peilnya....miss you all!!..

Cikli said...

hapi hapi joy joy to achik.

senyap menurun mak nik bekalih.

pokmudo said...

Bonda:Lambat nak tempah jubah ngan mak nik...
Cikli: Menurun...
sama naik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...