Saturday, August 28, 2010

Setakat Mana Sayang Kita Pada Islam?


Lelaki Melayu dan Lelaki Cina
Hari ini merupakan hari ke-19 kita di Negara Malaysia berpuasa. Semalam,semasa menunggu isteri berbelanja di sebuah kedai, saya menunggu sambil duduk di sebuah bangku di hadapan kedai milik bangsa cina bukan Islam. Lelaki berbangsa cina itu keluar kedai sambil bertanya kepada saya, "Mana itu 'Gemuk'?" tangannya menunjuk ke arah sebuah motorsikal yang diletakkan betul-betul di hadapan kedai alatan motorsikalnya. "Entah!" Sahut saya, sememang saya tidak kedai lelaki yang digelar gemuk itu. Malah pemilik kedai itupun saya tidak kenal.
Selang beberapa minit lelaki melayu bertubuh gempal muncul dari kedai sebelah sambil membimbit plastik hitam.
"Haaa...inipun kau..." jerkah lelaki cina tadi.
"Lapar...lapar la..." sahut lelaki melayu itu sambil menepuk-nepuk perutnya dan berjalan menuju ke motorsikalnya. Tangannya meletakkan plastik hitam ke dalam raga motorsikal dan secara tiba-tiba setin air berkarbonat tercicir dari plastik dan terus dikutipnya.Dari pandangan luar, di dalam beg plastiknya itu memang penuh dengan air tin berkarbonat dan dari pakaiannya saya tahu dia seorang formen kereta atau motorsikal.
Saya bersuara setelah melihat lelaki itu berlalu dengan tergesa-gesa dengan nada gurauan, "Hai...Gemukpun tak puasa ke...?"
"Kita mana tauu...mungkin dia beli untuk malam..." sahut lelaki cina tadi
Sebenarnya, saya malu bila lelaki melayu itu membeli begitu banyak minuman semasa matahari berdiri tegak atas kepala di bulan Ramadhan dan saya cuba hendak menyembunyikan rasa malu saya atas perbuatan lelaki melayu yang tentunya Islam di dalam negara Malaysia ini. Tetapi lelaki cina ini nampaknya cuba menyakinkan saya tentang pandangan positifnya terhadap tindakan lelaki melayu tadi dengan berbagai andaiannya.

Perempuan Cina Di Surau

Sekonyong-konyong heboh seMalaya seorang Wakil Rakyat berbangsa cina dan bukan beragama Islam diberi penghormatan berucap di dalam sebuah surau. Khabarnya YB tersebut turut menyampaikan derma untuk pembinaan pagar surau. Rasa saya semua orang sudah celik mindanya dan boleh melihat situasi ini dalam konteks yang positif sebagaimana lelaki cina tadi melihat lelaki melayu memborong air dari dalam peti sejuk di tengah hari bulan puasa. Selagi belum nampak dia menyuakan air ke mulutnya biarlah kita berfikiran positif.
Cuba kita fikir, bantuan kemanusiaan ke negara-negara Islam bukan sahaja dari sumbangan orang-orang Islam.Bagi saya, melebalkan YB tersebut sebagai biadab adalah satu tindakan yang tidak tepat bahkan kita sepatutnya dilabelkan biadab apabila memaki seseorang yang ingin membantu kita. Kenyataan TG saya sokong. Adakah tindakan itu menggambarkan sayangnya kita pada Islam? Islam untuk semua. Cuba kita renung, mengapa perempuan bukan beragama Islam berlakon sebagai Islam dalam drama-drama di dalam masjid tidak kecoh? Jadi jangan politikkan... Wallahu 'alam.

1 comment:

Cikli said...

payah puak-puak umno zahid hamidi ni.

zainal keling kata pakatan putar belit. luarbiasa tak sedar diri nih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...